Aktivnosti

ФОЛКЛОРНЕ ИГРЕ И ПЕСМЕ – УДРУЖЕЊЕ ПЕНЗИОНЕРА ГРАДА ЛЕСКОВЦА И КЛУБ ПЕНЗИОНЕРА

Дан за памћење и незаборав. Музика, песма и игре из врањанског краја, импресивне боје народне ношње. 

ПОСЕТА ВЛАДИКЕ НИШКОГ АРСЕНИЈА

По доласку на чело Епархије нишке, Владика Арсеније je са свештенством служио Свету литургију за кориснике Геронтолошког центра у Нишу. Данашња посета везана је за опремање Богослужбеног и молитвеног простора за потребе корисника и запослених. 

ДОНАЦИЈА ЦРВЕНОГ КРСТА НИШ

Црвени крст из Ниша уручио је Геронтолошком центру у Нишу 200 пари патика, за потребе корисника.

ГОСТОВАЊЕ ГРАДСКОГ ХОРА ИЗ ДЕСПОТОВЦА

Имали смо задовољство да уживамо у музици и песми, и прелепој ношњи чланова Градског хора из Деспотовца.

ПРАЋЕЊЕ ПОЗОРИШНЕ ПРЕДСТАВЕ

У сарадњи са Народним позориштем из Ниша, група корисника пратила је представу Крушевачког позоришта  и Арт теме „И сваки пут као да је први“.

КОНЦЕРТ УЧИТЕЉСКЕ ЛИРЕ

Још један овогодишњи концерт чланова хора Учитељска лира. 

МУЗИЧКО ПРЕПОДНЕ

Једно предивно преподне. 

ПОСЕТА ЧЛАНИЦА КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА

Традиционално, као и у годинама пре пандемије Ковид – 19, чланице Кола Српских сестара посетиле су Геронтолошки центар Ниш. 

СЛАВА СВЕТА ПЕТКА

Света Петка је крсна слава Геронтолошког центра, и обележава се 27. октобра. 

МЕСЕЦ СОЛИДАРНОСТИ СА СТАРИМА

Октобар месец је Месец солидарности са старима. У Геронтолошком центру у Нишу се тим поводом организују бројне културно-забавне, духовне и спортско-рекреативне активности и манифестације. 

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У ДЕСПОТОВЦУ

На позив колега из Домског одељења за одрасла и старија лица из Деспотовца наши корисници су имали прилике да учествују на Ликовној колонији „Треће доба 2023“. 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИХ 2023

Поводом Међународног дана старих за кориснике Геронтолошког центра одржан је Музичко-поетски програм у извођењу вокалних солиста и рецитатора сениора. 

НА ФЕСТИВАЛУ „ЦВЕТ НА ДЛАНУ“

У Културно-просветном центру Петровац на Млави одржан је XII инклузивни фестивал „Цвет на длану“. 

СЛАВА КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА

Чланице Кола Српских сестара прославиле су Крсну славу рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина у Саборном храму уз благослов Преосвећеног Епископа нишког Господина Арсенија. 

Акредитована обука: "Оснаживање професионалаца у центрима за социјални рад за процену и заступање пред сарадничким системима"

У Геронтолошком центру Ниш је одржана дводневна акредитована обука: "Оснаживање професионалаца у центрима за социјални рад за процену и заступање пред сарадничким системима".

СЕПТЕМБАРСКИ ДАН НА ИЗЛЕТИШТУ У БРЗОМ БРОДУ

Сунчани септембарски дан, идеалан за излет у природи. Излетиште крај реке Нишаве у Брзом Броду је право место за боравак у зеленом окружењу. 

ИЗЛЕТ У ЛУКОВСКУ БАЊУ

Пријатан септембарски дан, добри домаћини и очаравајућа природа су били више него довољни за добро расположење групе корисника која је вођена на излет у Луковску Бању. 

КОНЦЕРТ ЛЕПЕ ЛУКИЋ

У сарадњи са Нишким културним центром корисници и радници Геронтолошког центра у Нишу имали су несвакидашњу прилику да уживају на концерту Лепе Лукић и њених гостију на Летњој позорници у Тврђави. 

ЗЛАТНА МЕДАЉА ЗА БРЗО ХОДАЊЕ

Државно првенство у атлетици за ветеране одржано је 26-ог августа ове године у Сремској Митровици. На такмичењу , у дисциплини брзо ходање, дужина стазе 3 км корисник Геронтолошког центра у Нишу Зоран Стојановић освојио је прво место и окитио се златном медаљом. 

ДРУЖЕЊЕ И УЧЕЊЕ СА СТУДЕНТИМА

Геронтолошки центар Ниш дуги низ година остварује успешну сарадњу са Филозофким факултетом у Нишу. Ове године Департман за социјалну политику иницирао је летњу праксу за студенте. 

УЧЕШЋЕ НА „ 16. ОЛИМПИЈАДИ СПОРТА, ЗДРАВЉА И КУЛТУРЕ ТРЕЋЕГ ДОБА, НИШ -2023“

Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба под слоганом „ЗА АКТИВНУ И КРЕАТИВНУ СТАРОСТ“ одржана је 02.09.2023. године у парку  Светог Саве. Према речима организатора она у основи носи обележје културе умешности живљења у старости и представља нови однос према старости и старењу. 

ИЗЛЕТ ДО СМЕДЕРЕВА И ОКОЛИНЕ

Група корисника, у пратњи радника кренула је на излет до Смедерева. У путу до одредишта обиђени су и манастири Покајница и Копорин.

ИЗЛЕТ ДО БЕЛЕ ПАЛАНКЕ, ДИМИТРОВГРАДА…

Доручак на врелу у Белој Паланци.

КОНЦЕРТ АНСАМБЛА "ВЕНАЦ"

У оквиру Међународног студентског фестивала фолклора који је одржан од 16.07. до 20.07.2023. године на Летњој позорници у Тврђави одржана је и етно кореодрама у извођењу професионалног ансамбла „Венац“- Грачаница а поводом 700 година од оснивања.

ИЗЛЕТ ДО ВРЊАЧКЕ БАЊЕ

Топао летњи дан, празник Светих апостола Петра и Павла

ИЗЛЕТ НА ОБАЛАМА РЕКЕ НИШАВЕ

Организован је излет корисника до излетишта на Нишави, код насеља Брзи Брод.

КОНЦЕРТ ХОРСКЕ ГРУПЕ НЕВЕН

Чланови хорске групе Невен одржали су концерт за кориснике

ИЗЛЕТ ДО НИШКЕ БАЊЕ

У летњим месецима, када временске прилике дозвољавају корисницима се организују излети до оближњих излетишта, бања, манастира и других знаменитих места у непосредној близини.

КОНЦЕРТ ПРОФЕСОРА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ

Професори Музичке школе одржали су концерт класичне музике за кориснике Геронтолошког  центра у Нишу. 

СТРУЧНА ПРАКСА СА СТУДЕНТИМА ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА

У сарадњи са Филозофским факултетом у Нишу , студенти департмана за социјални рад и социјалну политику имали су стручну праксу у Геронтолошком центру у Нишу. 

ЕТНО И ИЗВОРНА МУЗИКА У МАЈУ

Прoменљиво мајско време и пролећне дане корисницима Геронтолошког  центра у Нишу улепшали су чланови Етно групе Верице Милутиновић и инструменталисти КУД „Абрашевић“. 

ПОСЕТА АНТИЧКОМ НАСЕЉУ МЕДИЈАНА

У сарадњи са Народним музејем из Ниша организована је посета групе корисника Античком насељу Медијана. 

ДОНАЦИЈА КОМПАНИЈЕ Centrosinergija ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ НИШ

Поводом обележавања 50 година успешног рада и постојања Геронтолошког центра Ниш, компанија Centrosinergija d.о.о. из Београда,  обезбедила je посластице из широког асортимана Јафа (Jaffa)

УСКРШЊЕ РАДОСТИ

У Геронтолошком центру у Нишу одржана је традиционална манифестација „Најлепше ускршње јаје“.

Инклузивни фестивал - Поново заједно

Дом за децу и лица ометена у развоју „Др Никола Шуменковић“ из Стамнице 01.07. 2023. године  у Културно-просветном центру у Петровцу на Млави организовао је, после извесног времена XI Инклузивни фестивал под називом „ЦВЕТ НА ДЛАНУ“. 

Концерт музичке школе

После дуже паузе, условљене епидемијом Ковид-19 ученици и професори Музичке школе поново су били гости Геронтолошког центра у Нишу. 

Интернационалне хорске свечаности

На Летњој позорници у Нишу одржане су 28. Интернационалне хорске свечаности а част да их отвори имао је нишки вокални састав „Константин“. 

Донација санитетских возила

Геронтолошки центар у Нишу добио је три нова санитетска возила за хитне интервенције, превоз пацијената на дијализу и једно возило са платформом намењено особама са инвалидитетом.

Учешће на сабору завода “ Мале пчелице“

 На позив Завода за смештај одраслих лица „Мале Пчелице“ из Крагујевца поводом обележавања 50 година рада и постојања и прослављања крсне славе, два корисника и радни терапеут из наше установе присуствовали су овом свечаном догађају.

Дружење у парку

Свакодневно, за време повољних временских прилика у парку око дома окупљани су корисници, уз разговор, пошалице, занимљиве приче, поезију, разне појмовне игре, песму, музику и др.

Манифестација „најлепше ускршње јаје“

Поводом Ускрса корисници Геронтолошког центра у Нишу ангажовали су се у фарбању  и аранжирању ускршњих јаја. 

Донација кревета

 У сарадњи са невладином организацијом „Љуби ближњега свога“, град Ниш је вредну донацију усмерио Геронтолошком центру која се састоји од 15 хидрауличних кревета са специјалним душецима против декубита, као и хидрауличну каду за непокретне кориснике. 

Божићни и Новогодишњи празници

Одржана је новогодишња прослава за кориснике уз послужење и музику вокалног солисте Дејана Дејановића као и пригодан поклон.

Слава Света Петка

Свету Петку сматрају за заштитницу, а верује се да посебно помаже женама, деци и старим особама. Верници јој се обраћају молитвом како би им помогла у тешким животним невољама.

Видео конференција

На иницијативу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, за 20 геронтолошких центара обезбеђена је техничка опрема како би се корисницима олакшала комуникација са својим породицима, која је ограничена у време епидемијe Ковид 19.

Поклони за кориснике и Установу - ДОНАЦИЈЕ

Поводом Нове 2021. године корисницима Геронтолошког центра Ниш, ове празничне празничне дане улепшани су пригодним поклонима.